vineri, 6 mai 2011

B.U.G mafia RomAnIa




"Facem o trupă împreună?..." Niciunul dintre noi nu a realizat că rostirea acestei întrebări va trasa liniile vietilor noastre şi va contura o mare parte din oamenii care suntem astăzi. Acum, la peste 15 de ani de când am început, povestea trupei B.U.G. Mafia pare ireală şi dacă nu ar exista piesele, clipurile, concertele, articolele din presă, aparitiile TV şi nu în ultimul rând voi, fanii trupei şi ai muzicii B.U.G. Mafia, ar fi foarte probabil ca cineva care ar auzi pentru prima dată acest nume şi ce stă în spatele lui să creadă că e vorba despre ceva ieşit din imaginatia bogată a unui scenarist. Deşi expresii şi cuvinte ca "regii hip-hop-ului românesc", "seniorii" sau "fenomenul" au fost alăturate de multe ori numelui B.U.G. Mafia, tot ce am vrut noi să facem a fost să punem pe ritmuri hip-hop versuri care să exprime sentimentele, gândurile şi experientele noastre şi ale celor ce au trăit şi trăiesc la fel ca noi şi să reuşim să facem bani din asta.


Baietii Buni 2003





Info Tehnic
Interpretare: Tataee / Uzzi / Caddillac / ViLLy
Text: Tataee / Caddillac / Uzzi / Vali Sterian
Muzica: Tataee / Vali Sterian
Clape: Tataee
Producţie muzicală: Tataee
Înregistrată în Ines Sunet & Video Studio B, inginer de sunet: Tataee / ViLLy
Mixată şi masterizată în Ines Sunet & Video Studio A, inginer de sunet & operator ProTools HD: Cristi Dobrică
Producţie executivă: Vlad Irimia
Producător: Casa Productions
Editor: Casa Productions
                               


Concerte 1999

Concerte 1999Wallpaper Supranatural
Wallpaper SupranaturalTrupa B.U.G. Mafia ii are in componenta pe Caddy, Tataee si Uzzi.
Caddy s-a nascut pe data de 10 septembrie 1976 in Bucuresti. Il putem numi unul dintre primii MC din Romania. In 1993, Caddy formeaza impreuna cu Tataee Black UnderGround ce urma sa devina mai tarziu B.U.G. Mafia.
A debutat cu numele de scena Klax 187 (klax - sunetul facut de arma, 187 - codul folosit de politistii americani atunci cand se refera la o crima). Caddy reprezinta prescurtarea de la Cadillac.

Tataee
 a semnat pe langa toate albumele B.U.G. Mafia si proiecte ale unor formatii precum XXL & 10 Grei, La Familia, M&G, Parazitii, Villy, Ganja, Luchian etc. S-a nascut pe 17 octombrie 1976. A avut mai multe nume de scena fiind pe rand Doom si Mr. Juice, cel prezent fiind primit de la un prieten.

Uzzi
 - Nascut pe 26 martie 1978 in Bucuresti, Uzzi si-a inceput cariera de MC prin anii 1992-1993 in trupa Demonii, una dintre putinele trupe care cantau gangsta rap in limba romana in acea vreme. Paraseste aceasta trupa in 1994, pentru a se alatura lui Caddy si Tataee, formand Black UnderGround Mafia.
B.U.G. Mafia
La sfarsitul anului 1993, pe vremea cand albumele de hip hop circulau doar in cercuri restranse, iar cd-urile erau obiecte rare si pretioase, Dragos Vlad-Neagu il intalneste pe strada pe Vlad Irimia. Ei intra in vorba, subiectul fiind palarioara purtata de Vlad care era brodata de mana cu numele unei formatii de gen, celebra si acum, adica Cypress Hill.

Amandoi aveau deja tentative de intrare in lumea hip hop ca artisti si pun bazele trupei Black Underground la inceputul lui ’94 impreuna cu alti doi baieti care la scurt timp parasesc aceasta trupa, indreptandu-se probabil catre alte domenii. Dragos si Vlad, cu numele de scena Klax 187 si respectiv Doom (astaziCaddy si Tataee), reusesc sa isi inregistreze prima piesa, in limba engleza, cu ajutorul lui Adi Niculescu, moderatorul emisiuni “Yo! Rap Is Moving!” de la radio Uniplus. Dupa ce in prealabil fusese cantata live in cadrul emisiunii mai sus amintite, piesa “Straight Outta Da Hell” ruleaza acum, in aceiasi emisiune, sub forma de pozitiv facut in studioul de productie al Uniplus-ului. Baietii continua sa creeze piese in engleza, realizandu-si instrumentalele cu ajutorul lui Romeo Vanica, pe keyboard-ul acestuia. In 6 octombrie 1994, trupa are prima aparitie live intr-un concert organizat in Club A de catre DJ Sleek, primul promoter al hip hop-ului in Romania. Urmeaza o serie de show-ri, pe la baluri de boboci ale unor licee din Bucuresti, alaturi de cei de la M&G. Se mai inregistreza doua piese in engleza care insa nu apar pe radio. In cautare de colaboratori, Klax 187 si Doom intalnesc trupa Demonii, din care facea parte si Uzzi, pe atunci sub numele de scena Drama. Se formeaza o grupare, Cartelul, impreuna cu un al trei-lea membru, Nicollo, artist solo.

Prima evolutie live a gruparii se produce la concertul “Rap Attack” din martie 1995, organizat de catre Adi Niculescu la teatrul “Ion Creanga”. Publicul de hip hop creste de la cateva zeci la cateva sute. Demoniise destrama, iar Alin Demeter, adica Drama este cooptat in Black Underground. Odata cu venirea noului component, trupa trece de la engleza la romana. Cei trei apar astfel la “Rap Attack”, editia a doua, facandu-si deja loc in topul trupelor de gen pe atunci inca necomercializate. La inceputul verii lui ’95 trupa semneaza primul contract de productie, multiplicare si comercializare cu casa de discuri Amma, urmand ca piesa “Psihopatu’” sa intre pe o compilatie de rap. Totodata, numele trupei se mareste devenind Black Underground Mafia, iar Drama si Doom fac pasul catre trecerea la Uzzi si respectiv Mr.Juice. Pe 20 septembrie 1995 apare primul album al trupei numit “Mafia”, lansat la taraba in Piata Universitatii. Pe acest album, invitati pe piese sunt M&G si Marijuana, iar pe interludii Rona Hartner“Coco” Coroianu, BenAlex. Materialul discografic inregistrat in studioul lui Tino Furtuna de la Holograf este al trei-lea ca data a aparitei pe piata din hip hop-ul romanesc, dupa cele ale trupelor Racla si Parazitii si urma sa fie reeditat in ‘97, fara acordul trupei, la o alta casa de discuri, sub pretextul ca ar fi un material nou. Baietii, deja cu un album la vanzare, inregistreaza cel de-al doilea album in regim propriu cu bani imprumutati de laDragos Hriscu, un bun prieten, actualmente patronul clubului Zebra din Bacau.

Trupa se numeste acum B.U.G. Mafia, dupa abrevierea cuvintelor Black UnderGround si reuseste sa semneze un nou contract, de data aceasta insa cu Cat Music. Lansat in 8 iunie 1996, E.P.-ul (album scurt) ”Inc-o Zi, Inc-o Poveste”, gata de multiplicat la ora semnarii contractului, aduce mai multa melodie scoasa bine in evidenta si de prezenta vocii feminine a Iulianei “July” Petrache pe piesa “Pantelimonu’Petrece”. Aceeasi piesa, devenita hit, este respinsa de catre Tele7ABC ca propunere in vederea realizarii unui videoclip. Prin topurile catorva radiouri din tara au mai stat putin “Inc-o Zi, Inc-o Poveste” si “Viata De Borfas”. Incep concertele in afara Bucurestiului, primul fiind in Bacau. Iar vanzarile urca, ajungand la bilantul final, adica la retragerea de pe piata, cu o cifra de peste 22.000 de exemplare. Pe 29 noiembrie 1996,B.U.G. Mafia arunca pe piata cea de a treia bomba ,albumul “Nascut Si Crescut In Pantelimon”. Piesa “Pana Cand Moartea Ne Va Desparti”, pe care apare pentru prima data Puya, face ravagii. Trupa este intr-o continua crestere. La succesul albumului mai contribuie piesele “Nascut Si Crescut In Pantelimon” si “Lacrimi”. Colaboratorii sunt intr-un numar mai mare, astfel ca ii intalnim, pe langa Puya, si pe: July,BaxterFreakaDaDisk,TragaciC.R.Bel. Apar chitara reala si scratch-ul. Totul suna mai bine si mai interesant. Klax187 isi shimba numele in Daddy Caddy. Vanzarile depasesc 30.000 de exemplare. Pana la acest album inclusiv, baietii l-au avut ca inginer de sunet pe Emil “Coco” Coroianu.

La inceputul verii lui ’97 apare primul maxi-single al mafiotilor, “Hoteluri”, compus din piesa care ii da numele, remixul acesteia, instrumentalele si o piesa bonus. Coperta casetei este de carton, “ca afara’. Se vand 20.000 de exemplare. Tot in ’97, insa in toamna, UzziCaddyJuice, impreuna cu Sisu si Puya(membrii trupei La Familia) sunt arestati, dupa terminarea unui concert la Turnu Severin, pentru “ultraj contra bunelor moravuri” - articolul 231 din codul penal. Toti au fost eliberati dupa 10 ore in care au dat declaratii la politie si procuratura. A doua zi presa scria despre acest incident, aducandu-i astfel pe baieti si mai mult in atentia marelui public. De atunci nu au mai avut nici o problema in legatura cu acest caz. In aceeasi toamna a anului 1997 se lanseaza, la club Martin, “Deasupra Tuturor”, album care aduce cu sine premiera de a fi imprimat, pe langa caseta, si pe CD. Se remarca piesele “Marijuana 2”,”Nimic Mai Presus”, “Jucator Adevarat” si “Delicvent La 15 Ani”. Ca invitati subscriu: PuyaJulyBaxterGunja siRaluca. Sound-ul incepe sa se apropie de adevar. Se folosesc basi reali si efecte pe voci. DJ Phantom(C.R.Bel) ii ajuta pe baieti sa introduca sample-uri in muzica lor. Desi nu a beneficiat de nici-un hit rasunator ca albumele precedente, “Deasupra Tuturor” a atins cota de 45.000 de exemplare vandute.

In iunie ’98 iese maxi-single-ul “Pentru ‘98”. Piesa bonus a acestui material, ”N-ai Fost Acolo”, este cea care anunta practic aparitia unui album tare. Pe 20 septembrie 1998 se intampla lansarea albumului “De Cartier”. Invitati sa colaboreze, si-au adus aportul la realizarea acestuia: CatalinaTenny-e(Cheloo), Don BaxterPuyaGunjaJuly si Andreea. Piesa de promovare, “Poveste Fara Sfarsit”, urca rapid in top, iar lumea cumpara albumul in draci. Trupa castiga fani din toate paturile sociale. Toata lumea vorbeste despre ei si controversa creste la maxim. La “Galele Ballantine’s” castiga premiul pentru “cea mai buna piesa rap”, dar pierd premiul pentru “cea mai buna piesa a anului” in fata celor de la Holograf, fapt ce face ca toata lumea sa se ridice, sa bata din picioare si sa scandeze “MA-FI-A!”. Presa ii prezinta cu titlul “Fenomenul B.U.G. Mafia”. Mihai Tatulici ii invita la emisiunea “Audienta Nationala”. Albumul este sustinut in continuare de alte piese, bune de top, insa prea putin difuzate deoarece aveau versuri care trebuiau cenzurate sau abordau subiecte care pe prea multi ii speriau. Printre ele se numara: ”Limbaj De Cartier”, “Hai Sa Fim High”, “De Cartier”, “La Vorbitor” si altele. Loredana Groza le propune baietilor sa scoata in colaborare un maxi-single. Mafia accepta si produce “Lumea E A Mea”, piesa care are parte de primul videoclip profesionist facut vreodata in Romania. “Lumea E A Mea” se vinde in 25.000 de exemplare, iar “De Cartier” in 125.000 de exemplare.

In 13 martie ’99, la Sala Polivalenta, are loc cel mai mare concert al trupei. Datorita amplorii pe care o luase “fenomenul”, baietii au fost chemati la IGP pentru a da cate o declaratie referitoare la materialul pe care il aveau la vanzare. In august ’99 iese un nou maxi-single, “Romania”, care vorbeste despre patriotism, despre conditia sociala a romanilor si despre modele demne de urmat cum ar fi: HagiLacatussi Ghita MuresanLeonard Doroftei le cere permisiunea de a intra in ring, la toate meciurile, pe aceasta piesa, spunand ca il motiveaza. Desi era prevazut sa ii pregatesca terenul, nici o piesa de pe “Romania”nu se regaseste pe albumul “Dupa Blocuri” deoarece, zic ei, ”erau prea multe idei si nu au mai incaput”. Mafia concerteaza la penitenciarul Rahova la cererea mai multor detinuti. Albumul se lasa asteptat pana in data de 18 ianuarie 2000. Piesa care da numele albumului, “Dupa Blocuri”, este aleasa ca single. Se face videoclip pe pelicula, regizor fiind Bogdan Albu, iar operator Viorel Sergovici, ca si la cel cu Loredana care este filmat insa in digital. Acesta este primul videoclip exclusiv al trupei. La piese colaboreaza M&GLuchian, NicoPuya si Roxana, iar la interludii TeavaPlesaGreu’ si Catalin. LuiJuice i se spune de acum Tataee. Desi cel mai bine inchegat din punct de vedere muzical, albumul este “inchis si violent”. Versurile sunt mai simple, mai dure si mai directe decat pe albumul precedent. Alte piese foarte ascultate sunt: “Capu’ Sus”, “Anturaju’”, La Greu”, “Cartieru’ Pantelimon”. Vanzarile sunt si de aceasta data foarte bune, adica 90.000 de exemplare. Cum dupa ploaie vine intotdeauna soare, baietii ies in august 2000 cu o piesa deschisa, melodica, in colaborare pentru prima data cu Villy pe care il cunosteau din ’97, de la Zalau. “Un 2 Si Trei De 0”, asa se numeste piesa, este lansata pe maxi-single. Radiourile o difuzeaza, cluburile o introduc in program, iar videoclipul lui Tudor Giurgiu uimeste pe toata lumea. Pe 17 octombrie 2000 apare albumul “Intotdeauna Pentru Totdeauna” care nu aduce prea mare succes, dar se vinde in peste 70.000 de exemplare. Colaboratori: M&GPuyaLuchianMaximillian,Pacha ManVilly si Moni-K. Este prima oara cand scot 3 materiale intr-un singur an. In 2001, B.U.G. castiga premiul “cel mai bun album rap”, cu “Dupa Blocuri”, la Premiile Industriei Muzicale, dar si “cea mai buna trupa rap” si “cel mai bun videoclip”, cu “Un2 Si Trei De 0”, la Premiile Bravo. Tot in 2001 trupa realizeaza o noua premiera, extragand pe maxi-single piesa “Poezie De Strada” de pe albumul “Intotdeauna Pentru Totdeauna” care era deja pe piata. Remixul acesteia are parte de un videoclip din nou foarte bun si devine in scurt timp hit. Produsul este cel mai bine vandut maxi-single al trupei (peste 50.000 de exemplare). Baietii pun pe picioare casa de productie “Casa” si ii semneaza pe M&GVilly,XXL&10GreiMahsatAnturaj si Luchian. Compilatia “B.U.G. Mafia Prezinta Casa” este lansata pe 20.02.2002, in clubul Dumars (cu intrare la ora 20.02) si se doreste a fi o prezentare a tuturor artistilor semnati. In videoclipul piesei “Cine E Cu Noi” (piesa de promovare a compilatiei) apar Leonard Doroftei si Marius Lacatus care sunt de fapt mentionati si in versuri. Pe refrenul piesei isi da concursul Nico. Si aceasta piesa devine hit. La Premiile Industriei Muzicale 2002 castiga premiul “cel mai bun proiect rap” cu “Poezie De Strada”. Vanzarile trupei B.U.G. Mafia urca din nou, compilatia vanzandu-se in 100.000 de exemplare. Urmeaza o pauza discografica de aproape 2 ani, timp in care se pregatesc albume ale mai multor artisti de la Casa. In componenta trupei B.U.G. apare al 4-lea membru, DJ Swamp. “Orice trupa de hip hop trebuie sa aiba un dj”.

Pe 1 decembrie 2003 apare videoclipul piesei “Romaneste”, iar pe 7 decembrie, acelasi an, apare albumul “Baietii Buni”. Materialul este cel mai complex de pana acum cuprinzand 15 piese, 5 interludii, intro si outro. Invitati sunt: VillyM&GXXL&10GreiMahsatMario (fost membru Anturaj, trupa care nu mai exista), LuchianFloceaBrasco si Primo. Urmatorul videoclip esta la piesa “O Lume Nebuna, Nebuna De Tot”. Alte piese remarcate sunt: “In Anii Ce Au Trecut”, “Gherila PTM”, “40 Kmh”, “Garda” si “Prin Cartieru’ Minunat”. Este al 2-lea album, incluzandu-l pe primul (“Mafia”), care nu are voce feminina pe nici un refren si totodata primul album al unei trupe de la CasaMafia este singurul nume cu 5 nominalizari la Premiile MTV 2004. Au reusit sa plece acasa cu doua dintre ele, “cel mai bun album” si “cel mai bun act hip hop”, si in acest sens fiind singurii. Vanzari: 100.000 de exemplare. In septembrie 2004, din parteaMediaPro Pictures vine propunerea de a realiza piesa de generic a serialului politist “Baieti Buni” pe care acestia urmau sa-l produca. Proiectul este acceptat si asa se naste piesa “Strazile” care nu putea sa poarte numele filmului deoarece Mafia avea deja albumul “Baietii Buni”. Lansarea filmului se tot amana, iar baietii trebuie sa astepte si ei, in acest timp pregatind un maxi-single.

Al 3-lea produs Casa iese pe piata in 5 ianuarie 2005, acesta fiind albumul “Asalt Raggafonic” al trupeiM&G. Proiectul beneficiaza de doua videoclipuri: unul in pelicula si unul in HD. In sfarsit serialul a pornit,B.U.G. Mafia a terminat maxi-single-ul “Strazile”, astfel ca in 16 mai 2005 este asteptat pe piata. Materialul cuprinde piesa originala, remixul acesteia, o alta piesa noua, instrumentalele acestora si doua piese bonus (remixuri la piese mai vechi) menite sa introduca albumul aniversar. Videoclipul va intra din 17 mai la TV K Lumea si Pro TV. In vara lui 2005 este preconizat sa apara primul volum al albumului aniversar “Viata Noastra”, iar al 2-lea volum este programat pentru toamna. Proiectul va cuprinde toate hiturile trupei si cate o piesa noua cu videoclip pentru fiecare volum in parte